Tips & tricks: voedselverspilling tegengaan doe je zo

Voedselverspilling tegengaan

Tips & tricks: voedselverspilling tegengaan doe je zo

Wil jij voedselverspilling tegengaan en tegelijkertijd blijven genieten van lekker eten? Dat kan! We geven je een aantal lekkere tips.

Vegan taart

Jaarlijks 2 miljard kilo voedselverspilling 

In Nederland verspillen we jaarlijks gemiddeld 2 miljard kilo aan voedsel. Veel he?! Dat is een file van Utrecht tot aan Barcelona met vrachtwagens gevuld met eten. Vooral brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen belanden onterecht in de prullenbak. 

Als consument hebben wij helaas de grootste rol in de keten van voedselverspilling. In 2019 gooiden we per persoon ongeveer 34 kilo eten weg. Er is wel goed nieuws, wants sinds een aantal jaar lijkt deze voedselverspilling te dalen. We zijn dus op de goede weg, maar we zijn er nog lang niet. Het doel van Nederland is om in 2030 het verspillen van voedsel te halveren naar 1 miljard kilo per jaar. En iedereen kan daar een steentje aan bijdragen, want het tegengaan van voedselverspilling is gelukkig geen rocket science. 

Voedselverspilling tegengaan

Tips: Thuis voedselverspilling tegengaan

Hoe snel belandt een appel met een klein rot plekje bij jou in de prullenbak? En gebruik jij de rijst waar je waarschijnlijk veel te veel van hebt gekookt? Het lijken kleine dingen in een groot perspectief, maar uiteindelijk gooi je meer weg dan je zelf denkt. Er is genoeg dat je zelf kan doen om voedselverspilling tegen te gaan. Kijk maar eens naar deze tips!

  1. Ga niet met een knorrende maag boodschappen doen (trust us, dit scheelt onnodige items en geld)
  2. Neem de houdbaarheidsdatum niet te serieus. Gooi iets niet zonder te kijken weg, maar zie, ruik en proef of het product nog goed is. 
  3. Bewaar je voedsel op de juiste manier. Met deze tool weet je precies waar en hoe je een product kan bewaren. Handig!
  4. Kook op maat. Gebruik voor het koken van pasta en rijst een handige maatbeker zodat de kans kleiner wordt dat je het overschot moet weggooien. Meten is weten 😉

Gooi te rijp fruit in de blender in plaats van in de prullenbak. Smoothie time!

Smoothies van gered fruit

Naast al deze handige tips bestaan er ook een aantal toffe initiatieven die je helpen om voedselverspilling tegen te gaan. Hier komen ze:

Taart eten en voedselverspilling tegengaan 

Is een pompoen te licht om in de schappen van de supermarkt te belanden? Of is een appel net niet mooi genoeg om te verkopen? Bij Trash’ure Taarten smullen we daar juist van. Bij ons krijgt namelijk elk stuk fruit of groente een eerlijke kans. Wil jij iemand in het zonnetje zetten, trakteren op je werk of gewoon lekker zelf genieten van een duurzame taart? Ga dan voor taart en gebak gemaakt van fruit en groente die anders de prullenbak in gaan.

vegan taart

Eten bestellen met een magic box


Too Good To Go is een app die ondernemers de kans geeft om overgebleven producten alsnog te verkopen. Voor een klein prijsje kun jij het eten een tweede kans geven. Mooi initiatief he! Als ondernemer weet je natuurlijk niet wat er aan het einde van de dag overblijft, dus voor jou is het een verrassing wat er in de ‘magic box’ zit. Met Too Good to Go steun je de lokale ondernemer en doe je gelijk iets goed voor de planeet. Neem dus eerst eens een kijkje op deze app voordat je (met boodschappenlijstje) de Albert Heijn in stapt.

Uit eten in een restjes-restaurant 

Durf jij te gaan uit eten in een restaurant waar ze met restjes koken? InStock is een restaurant waar ze koken met restjes. Daarnaast zetten ze zich ook nog op andere manieren in voor een betere wereld. Zo hangen er in het restaurant alleen maar led lampen en zijn alle stoelen tweedehands. Tot slot maken ze van geredde aardappelen en brood hun eigen bier. Bij InStock drink je dus een lekker en verantwoord biertje. Dat smaakt naar meer 😉

Voedselverspilling tegengaan = best lekker

Je had zeker niet gedacht dat voedselverspilling tegengaan zo lekker kon zijn he? ???? Samen kunnen we in 2030 onze voedselverspilling gehalveerd hebben. Gooi die appel dus eens in de blender in plaats van in de prullenbak, maak een boodschappenlijstje als je naar de supermarkt gaat en verras die vriend of vriendin eens met een duurzaam brievenbustaartje. Voedselverspilling tegengaan is lekkerder dan je denkt 😉

BESTELLEN VOOR VADERDAG?​

Bezorging voor zaterdag 15 juni = VOL!

Maar niet getreurd:
Nieuwe bestellingen ophalen kan wel!
Geef jouw bestelling door via bestellingen@trashuretaarten.nl
onder vermelding van ‘Ophalen zaterdag 15 juni’.