Kennismaking met Jeanne van Ittersum

Kennismaking met Jeanne van Ittersum

In de rubriek ‘de Maas & Waler dat ben ik’ maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.

Naam: Jeanne van Ittersum
Leeftijd: 23 jaar        
Woonplaats: Beuningen

In Beuningen vertelt Jeanne van Ittersum, die altijd al begaan is geweest met het milieu, haar verhaal over het initiatief dat haar onlangs een mooie prijs opleverde. ‘In een tuincentrum verzorgde ik de konijnen en ik hielp mee het zwerfafval op straat op te ruimen. Voor het WNF verkocht ik loten, voordat ik mijn studie Milieukunde aan de HAS in Den Bosch afrondde. Nu ben ik onder andere als Ouderling Pastoraat verbonden aan de kerk. Daarbij gaat mijn aandacht uit naar ouderen, zieken en behoeftigen.’ In Beuningen en omliggende gemeentes werd al veel ondernomen om de buurt schoon te houden, en op een bepaald moment werd Jeanne, destijds voorzitter van een studievereniging voor milieukunde, gevraagd voor brainstormsessies over dit onderwerp. Toen werd het idee van Trash’ure Taarten geboren: het maken van taarten van ingrediënten die, onverkocht, anders weggegooid zouden worden.

Europese wedstrijd
‘Mijn idee sloeg aan. Ik kreeg de kans een tweedaagse training te volgen, met daaropvolgend een mogelijke kwalificatie in een Europese wedstrijd. En inderdaad, ik mocht Nederland vertegenwoordigen. Ik won, omdat mijn originele idee niet alleen als onderscheidend werd gewaardeerd, maar ook een sociale kant had: ik wilde jongeren erbij betrekken, en mensen met een migratie-achtergrond. Ik stelde me zo voor dat bijvoorbeeld een bakker uit Syrië op deze manier aan werk zou kunnen worden geholpen. De gemeente zorgt voor bijscholing, en VluchtelingenWerk weet wie er voor in aanmerking zou kunnen komen en koppelt die persoon aan Trash’ure Taarten.’
‘Ik heb regelmatig overleg met bijvoorbeeld supermarktmanagers, die overtollig voedsel willen leveren. Ik wil graag verbinden, en zie goede mogelijkheden om overschotten van agrariërs, voedselverwerkende bedrijven en supermarkten te verwerken tot nieuwe producten, waardoor er niets hoeft te worden weggegooid.’ Jeanne bekent dat ze zelf niet zo gauw een taart zou maken: ‘Eigenlijk hou ik niet eens zo erg van bakken; ik ben liever de coördinator, de verbindende contactpersoon. Zo heb ik bijvoorbeeld ook te maken met verschillende regiomanagers van Albert Heijn, waarvan er een aantal bereid is mee te doen. Misschien kan ik mijn werk ooit overdragen aan iemand anders, bijvoorbeeld iemand met een permanente verblijfsvergunning, die er dan een baan aan kan overhouden.’

Bedrijf
‘Natuurlijk moeten we een geschikte locatie vinden en bruikbare apparatuur’, vervolgt ze. ‘In Nijmegen staan nogal wat panden leeg; misschien kunnen we ons daar vestigen, en op veilingen kunnen we tweedehands keukens kopen. Het daarvoor benodigde geld zouden we kunnen verzamelen middels crowdfunding, of private banking. Ik vind het wel belangrijk dat het geld dat we gebruiken ‘zuiver’ is en fair. Hoe de juridische vorm van mijn bedrijf er uit gaat zien weet ik nog niet. Misschien wordt het een stichting, misschien ga ik als ZZP-er aan de gang. Elke vorm heeft zo zijn voor- en nadelen, daar moet ik nog over nadenken. Als we eventueel winst zouden maken wordt dat geld gebruikt voor het verbeteren van de apparatuur of voor een andere locatie. Onze winkel wordt niet echt een fysieke winkel, maar een online bedrijf; het is de bedoeling dat ondernemers bij Trash’ure Taarten verantwoorde producten kunnen bestellen voor bijvoorbeeld een personeelsfeestje of een afsluitende borrel.’ Jeanne raakt niet uitgepraat over haar initiatief, en legt uit dat de prijs die ze gewonnen heeft immaterieel is: die bestaat louter uit bekendheid. ‘Je krijgt een platform, een gezonde dosis eer, en ik mocht mijn idee in Bulgarije presenteren, in Sofia.’ Er is maar één conclusie: Trash’ure Taarten van Jeanne van Ittersum en Monique van Neerven is een ‘Treasure’.

Beuningen
Over Beuningen is Jeanne positief. ‘Hier is het rustig, en ik voel me veilig op straat. Gelukkig ligt Nijmegen op fietsafstand, hoewel ik alles wat ik nodig heb hier ook wel kan vinden. Ik doe graag actief mee met bijvoorbeeld initiatieven van de gemeente, zoals energie-avonden. Daarnaast speel ik graag saxofoon, en voordat je het weet zit je in een bandje. Ik hoop wel dat Beuningen niet te veel ‘stad’ gaat worden; ik zie graag dat er nog heel wat groen overblijft. Eigenlijk wil ik helemaal niet weg uit dit mooie dorp.’

BESTELLEN VOOR VADERDAG?​

Bezorging voor zaterdag 15 juni = VOL!

Maar niet getreurd:
Nieuwe bestellingen ophalen kan wel!
Geef jouw bestelling door via bestellingen@trashuretaarten.nl
onder vermelding van ‘Ophalen zaterdag 15 juni’.