Beuningse Jeanne wint Europese ondernemersprijs

Beuningse Jeanne wint Europese ondernemersprijs

BEUNINGEN – Taarten bakken van eten wat anders zou worden weggegooid. Met vluchtelingen. Het idealistische idee komt van de 23-jarige Jeanne van Ittersum uit Beuningen.

Samen met haar partner Monique van Neerven won ze met dit concept de YouthStart European Entrepreneur Award in Sofia, Bulgarije. Van Ittersum: ,,De jury vond dat we een realiseerbaar en compleet idee hadden, zowel goed voor het milieu als voor de mens. En blijkbaar spatte de passie van ons af.”

Studie Milieukunde

Vluchtelin­gen voelen zich niet altijd waardevol

Het begon allemaal met een brainstorm-sessie tijdens haar studie milieukunde in Den Bosch. Van Ittersum vertelt: ,,Het begon met de vraag: ‘hoe zou je kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst?’ We dachten direct aan voedselverspilling, want het verbouwen van voedsel heeft het meeste impact op het milieu. En dan gooien we ook nog één derde weg.”

Zo ontstond het idee voor ‘Trash’ure Taarten’. ,,Zo kunnen we eten dat geen waarde heeft, een waarde geven. Als iets er niet zo mooi uitziet, dan zie je dat niet in een taart. En het is ook nog langer houdbaar. Vluchtelingen voelen zich ook niet altijd waardevol. Als ze bij ons werken kunnen ze hun plekje vinden in de maatschappij en hun familie onderhouden.”

Eer en een neppe medaille

Bij de wedstrijd deden er twaalf groepen mee uit tien verschillende landen. De prijs is voor Van Ittersum een mooi begin voor haar bedrijf. ,,Het is vooral een bevestiging van dat je goed bezig bent, mensen nemen ons nu serieus. Maar we wonnen alleen eer en een neppe medaille, geen startkapitaal.”

Dus er is nog flink werk aan de winkel. ,,We hebben heel veel energie gekregen van de prijs. In 2018 moet het gebeuren. Nijmegen is Green Capital van Europa, dus eigenlijk hopen we dat de gemeente ons dan wil helpen. We hebben de middelen en de bekendheid, alleen het geld moet nog.”

Dat is volgens haar cruciaal. ,,Mensen moeten niet alleen denken ‘wat een leuk idee’, ze moeten het ook willen kopen.”

Op zoek naar afdankertjes

Iedere vrije minuut is ze ermee bezig, en dat naast haar studie. ,,Maar ik hoop dat het zo’n groot succes is dat ik moet stoppen met m’n studie.” Hoe eerder het loopt, hoe beter, wat Van Ittersum betreft. ,,Het klimaat blijft opwarmen, dat gaat lekker door. Daarom wil ik alles op alles zetten dat het er snel staat.”

De eerste stap is het benaderen van bedrijven als de Albert Heijn en fruittelers in de buurt om de afdankertjes te krijgen. Ze heeft er wel vertrouwen in: ,,Aan de welwillendheid van de bedrijven ligt het niet.” 

Het zoeken van werknemers ziet ze ook rooskleurig in. ,,We hebben al contact met Vluchtelingenwerk Nijmegen, en we kennen zelf ook wel mensen met een migrantenachtergrond. Het liefst willen we werknemers die al werken in de keuken.”

Jeanne van Ittersum
Jeanne van Ittersum © Eveline Van Elk