Dit verklaart de geschiedenis van taart!

Dit verklaart de geschiedenis van taart!

Weet je eigenlijk wel waar onze geliefde taart vandaan komt? Taart is al zó oud! Op de muren van verschillende graftombes van Egyptenaren zijn al afbeeldingen te vinden van honingtaarten! Waarschijnlijk zijn de oude Egyptenaren ongeveer de eersten die echt goed werden in bakken. De taarten van toen zagen er wel heel anders uit dan onze taarten. Het waren eigenlijk een soort ronde koeken – eetbare bakjes van ­haver, tarwe, rogge die ze bakten en vulden met honing.

Dezelfde soorten koeken maakten de Oude Grieken en Romeinen. Bij belangrijke gelegenheden, zoals een bruiloft werd de koek gegeten door het bruidspaar. Het bruidspaar at een paar happen en de rest van de koek werd over hun heen gestrooid om de goden te vragen hun te zegenen met veel kinderen. Omdat in de tijd van de Oude Grieken veel fruit werd gegeten, bakte zij hun taarten al met fruit erin. Dat lijkt al meer op die van ons! De Oude Grieken en Romeinen gebruikte taarten ook voor luxe maaltijden om de Goden te eren.  

Omdat het Romeinse Rijk steeds groter werd, verspreidde de taart zich over heel Europa. Ons woord “taart” is dan ook waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord torta wat gedraaid baksel betekent of van het Latijns woord, tortula  wat klein wit broodje betekent.

Er werd vroeger met het woord taart geen onderscheid gemaakt tussen de hartige en zoete soorten. Wat wij tegenwoordig een pastei noemen, gevuld met vis, vlees, groente of andere hartige ingrediënten, werd eeuwenlang ook ‘taart’ genoemd. Pasteien/taarten vormden door de eeuwen heen een belangrijk onderdeel van grote en luxe diners. De taart was dan echt het middelpunt van het diner en moest de show stelen. Aan het Franse Hof werden bijvoorbeeld reusachtige pasteien gemaakt. De pasteien hadden de vorm van bouw- en vestingwerken, compleet met ophaalbruggen, torens en kanonnen die konden worden afgeschoten! Wij in Nederland hebben geen echte hofcultuur zoals in Frankrijk. We zijn wel altijd gek geweest op taart, maar we hadden meer eenvoudige recepten, zoals de Nederlandse Kruidkoek! Later zijn onze recepten steeds uitgebreider en diverse geworden.