Jeanne van Ittersum, studente van de Aeres Hogeschool in Wageningen, heeft goud gewonnen tijdens de YouthStart European Entrepreneur Award 2017 in Bulgarije. Samen met haar businesspartner Monique van Neerven presenteerde ze hun idee voor het opzetten van Trash’ure Taarten.
Trash’ure Taarten
Trash’ure Taarten is een bakkerij die hartige en zoete taarten gaat maken van eten wat nu door agrariërs en supermarkten in regio Nijmegen wordt weggegooid. De taarten zullen worden gebakken door mensen met een migratieachtergrond die nu moeilijk aan een baan komen. “We zijn vooral op zoek naar mensen die in hun thuisland bijvoorbeeld ook bakker zijn geweest”, zegt Jeanne. “Zo wordt onbenut talent weer benut.”
Milieu-impact van onze voedselproductie
Jeanne en Monique hebben vorig jaar hun studie Milieukunde afgerond en leerden tijdens hun studie veel over de milieu-impact van onze manier van voedselproductie. Één derde van al het eten wat we wereldwijd produceren gooien we weg. “Willen we onze aarde leefbaar houden en onze mooie natuur beschermen, moeten we hier echt wat aan doen”, aldus Jeanne. “Iedereen moet meedoen, want in een circulaire economie mag niemand achterblijven!”
Derdejaars mbo’ers Toegepaste biologie
Jeanne studeert bij Aeres Hogeschool Wageningen. Daarnaast geef ze bij Aeres MBO Ede les aan derdejaars mbo’ers Toegepaste biologie in het vak Biobased Economy. Jeanne vindt de combinatie tussen het bedrijfsleven en het onderwijs een gouden combinatie. “De kennis die ik opdoe dankzij het opzetten van ons bedrijf, kan ik direct toepassen in de lessen die ik maak”, zegt ze. “Je komt met zo veel mensen in aanraking die je willen helpen met al hun kennis, dat is echt super.”
Let op wat je weggooit
Het duurt nog eventjes voordat Trash’ure Taarten echt van start kan, want er moet nog veel gebeuren. Tot die tijd roept de young entrepreneur in elk geval iedereen op om zelf goed op te letten op wat je thuis weggooit. “Meer dan 50 procent van al het eten wat we in Nederland weggooien wordt bij de mensen thuis weggegooid en dus niet door de supermarkt of agrariër. Je bent dus zelf de enige die daar wat aan kan doen.”