De verjaardagstaart!

De verjaardagstaart!

Je mag het nu even niet, je verjaardag groots vieren. Dat is jammer en waar je misschien niet helemaal bij stil staat, is dat mensen eeuwenlang hun verjaardag niet hebben gevierd en zeker niet met taart!

De allereerste verjaardagstaart staat geregistreerd in Duitsland! Dit was ergens rond de Middeleeuwen. De verjaardagstaart is hiermee een echte typische westerse traditie. Het heeft alleen wel een hele geschiedenis die teruggaat tot aan de Romeinen en Egyptenaren.

Dat de eerste taarten al terug te vinden waren op de muren van de Egyptische graftombes en bij de bruiloften van de Grieken en Romeinen heb je in onze vorige blog al kunnen lezen. Alleen komt ook de eerste echte verjaardagstaart uit deze tijd. Die taarten waren echter niet bedoeld voor de verjaardag van mensen, maar van de Goden! Vroeger werden namelijk alleen verjaardagen van Goden gevierd. Voor deze Goden werd dan taart gemaakt om vervolgens aan hun te offeren. Artemis, de Godin van de maan, was zo’n Godin. Voor haar werden speciale taarten gebakken in de vorm van de maan. Dit waren kleine ronde taarten. Deze werden geplaatst op het altaar in de, aan haar gewijde, tempel. Om de taart ook echt de gloed van de maan te geven, werden er kaarsjes op de verjaardagstaart geplaatst. Dit gaf een echt lichteffect. De taart met kaarsen moest vervolgens in één keer worden uitgeblazen, dan zou Artemis goed gestemd worden. De Grieken geloofden ook dat de rook van de kaarsjes een voertuig was om hun gebeden, verlangens en wensen naar de Goden toe te brengen.

Door de tijd heen gingen de mensen in andere culturen ook de verjaardagstaart gebruiken. Dit was alleen niet meer voor de verjaardag van de Goden, maar om hun eigen verjaardagen te vieren. Met name die van kinderen. In Duitsland werd dit voor het eerst gedaan. De taarten waren toen nog erg simpel. Later kregen de taarten meerdere lagen, ze werden mooier en lekkerder. Er was ondertussen zo veel tijd overheen gegaan, dat de betekenis van kaarsjes op Artemis’ cake veranderde in de betekenis van het ‘levenslicht’. Mensen kregen een kaarsje op de taart voor elk jaar dat ze oud waren. Het bijzondere in Duitsland was dat de Duitsers er nog één kaarsje extra op de taart deden, om zo de hoop op een volgend jaar te symboliseren. Heel lang zijn alleen de verjaardagen van mannen gevierd, de verjaardagen van de vrouwen werden pas vanaf de 12e eeuw gevierd. Die moesten dus nog even wachten op taart! Ook was het vieren van je verjaardag met taart alleen bestemd voor rijkere gezinnen. Kinderen in arme gezinnen vierde hun verjaardag niet. Pas vanaf 1900 konden ook de armere mensen hun verjaardag vieren. Dit had alles te maken met de industriële revolutie waardoor op grote schaal goedkoop taartjes geproduceerd konden worden en de verjaardagstaarten ook voor de massa beschikbaar werden.