De eerste bewoner van Foodstarter in Helmond bakt taartjes van afval

De eerste bewoner van Foodstarter in Helmond bakt taartjes van afval

HELMOND – Kleine voedingsbedrijven die groot willen worden, kunnen bij Foodstarter in Helmond proberen te groeien. Trash’ure Taarten uit Nijmegen is de eerste. 

Verbeter de wereld door het eten van gebak. Dat is het uitgangspunt van Trash’ure Taarten. Oprichter en milieukundige Jeanne van Ittersum (24) vindt dat er te veel eten wordt weggegooid door boeren en supermarkten. Eieren die nog een week houdbaar zijn, wortels met twee pootjes, appels met putjes: daar kun je nog heerlijke gebakjes van maken. Smakelijk, duurzaam en gezond bovendien.

Honderd kilo wortels

Dat doet Van Ittersum dan ook sinds een jaar, samen met haar vriend en kok Anton van Kooij (25). Met succes. „In de afgelopen twee weken hebben we voor vijftienhonderd personen gebakjes gemaakt”, zegt Van Kooij. Al die quiches, groentepasteitjes en petit fours maakte Van Kooij in een gehuurde keuken in Nijmegen. Hij krijgt daarbij hulp van personeel, maar eigenlijk gaat het niet meer op deze schaal. „We komen vooral opslag tekort. Staat er ineens een agrariër op de stoep met honderd kilo wortels. Terwijl we eigenlijk meteen een paar ton zouden moeten kunnen ophalen.”

Daarom is Trash’ure Taarten uitgeweken naar Helmond. Het bedrijf is de eerste bewoner van Foodstarter. Onder die naam is Dirk van Ledden een soort kraamkramer begonnen voor voedingsbedrijven die willen groeien. Plaats van vestiging: de voormalige maaltijdkeuken van Savant Zorg in het hoofdkantoor aan de Steenovenweg.

Quiche Keurig, een quiche van Trash'ure Taarten.
Quiche Keurig, een quiche van Trash’ure Taarten. 

Paté van slachtafval

Trash’ure Taarten begint in november. Daarna verwacht Van Ledden nog meer klanten. Hij is in gesprek met een varkenshouderij die op kleine schaal paté maakt van slachtafval, een klein Perzisch restaurant en een duurzame groentekweker die gezonde sappen maakt. „Als je je productie wilt vergroten, krijg je te maken met andere eisen aan houdbaarheid, etikettering en marketing. Dat is voor een kleine ondernemer kostbaar en ingewikkeld. Foodstarter wil een podium zijn om die hobbels te overwinnen. Ze huren tijdelijk keukenruimte en vertrekken later om op eigen benen verder te gaan.”

Het achterliggende doel van Foodstarter is om in de regio’s Helmond en Eindhoven meer banen te scheppen in de voedingsmiddelenindustrie – food tech in vaktermen. De gemeente Helmond zag een vergelijkbaar initiatief in Canada en vroeg Van Ledden om het uit te voeren. Ze gaf hem ook 125.000 euro om de boel op gang te krijgen. Later volgden subsidies van regiobestuur MRE en Food Tech Brainport, Rabobank ondersteunt.

Appe(l)tijtelijk, een appeltaart van Trash'ure Taarten.
Appe(l)tijtelijk, een appeltaart van Trash’ure Taarten. 

Voedingstechnoloog

De bakkers van Trash’ure Taarten hebben er zin in. „We houden onze keuken in Nijmegen aan en in Helmond gaan we aan de slag om te groeien”, zegt Van Kooij. Hulp krijgt het bedrijf daarbij van een nog in te huren kok en Maaike ten Hove (24). Zij is onlangs afgestudeerd als voedingstechnoloog en weet dus veel over de technische kant van eten. „Ik hoop dat ik meer bedrijven kan bijstaan binnen Foodstarter.” Dat ziet initiatiefnemer Van Ledden wel zitten. „Gebruikers van Foodstarter kunnen sowieso met korting diensten inkopen van bedrijven die hen verder op weg kunnen helpen. Het idee is daarbij wel dat het bedrijven in deze regio zijn.”

Intussen kijkt vastgoedbeheerder Anke Kuijpers van Savant met een schuin oog mee. Als verhuurder van de keuken ziet zij een mogelijk voordeel voor de duizenden cliënten in verzorgingstehuizen.  „Onze cateraar kan profiteren van de vindingen bij Foodstarter. Wij zijn volop bezig met smaak en gezondheid. En lekkere petit fours in onze eigen kantine zijn ook niet verkeerd.”

Peerfect, een perentaart van Trash'ure Taarten.
Peerfect, een perentaart van Trash’ure Taarten. 

ACTIE!

Bij een bestelbedrag vanaf €50 + ophalen krijg je een doosje met (h)eerlijke speculaas! 

Let op: enkel wanneer je de bestelling bij de bakkerij komt ophalen.